Bakterie do kompostownika

Znasz wszystkie zalety bakterii do kompostownika?

W Twoim domu wytwarza się dużo bioodpadów? A może regularnie ścinasz trawnik, a jesienią zbierasz znaczącą ilość liści? Jeżeli tak, to zdecyduj się na przydomowy kompostownik. Pozwoli Ci on na łatwą utylizację odpadków oraz dostarczy bogatej w mikro i makroelementy gleby, którą będziesz nawozić ogród. Zobacz, o czym pamiętać!

Zacznij od bakterii

Rozkład odpadków tj. ściętych roślin, obierków po warzywach itp. nie odbędzie się, jeżeli w kompostowniku nie będą znajdowały się bakterie. To właśnie one, pożywiając się odpadkami, doprowadzają szczątki organiczne do postaci bogatej w próchnicę gleby. Dlatego tak ważne jest, aby zawsze dodawać bakterie do kompostownika.

Nie zrobienie tego znacząco wydłuży czas powstawania naturalnego nawozu. Osoby, które będą czekały na samodzielne rozmnożenie się bakterii, muszą się liczyć z tym, że kompostownik będzie się tworzył przez 10-12 miesięcy. W przypadku dodania biopreparatu czas ten można skrócić nawet kilkukrotnie. Wystarczy od 2 do 3 miesięcy.

Bakterie do kompostownika

Bakterie nie tylko rozkładają odpadki

Bakterie do kompostownika mają 2 zadania. Oprócz rozkładania odpadków wypływają także na związany z nim zapach. Rozpad szczątków roślinnych w niekontrolowanych warunkach może prowadzić do powstania charakterystycznego zapachu. Nie jest on bardzo intensywny, ale może odebrać przyjemność z pobytu w ogrodzie. Stosując bakterie zredukujesz nieprzyjemny zapach do minimum.